מרכז מאיה לילדים

חרדה אצל ילדים

מה זאת חרדה אצל ילדים? ממה היא נוצרת? כיצד מטפלים בה?  

חרדה היא נושא רחב, נפוץ אצל ילדים,  היא מכנה משותף, להרבה מאוד מהתופעות שנראה אצלם  כמו:  חוסר סבלנות וכעס, אילמות סלקטיבית, הצמדות להורים, תלותיות, חוסר שקט, דריכות רבה ותגובות מוגזמות, חוסר רצון להשתלב בפעילויות חברתיות.

הגורמים לחרדה הם  חוויות  שהילד צבר (אובדנים, גירושין, סביבה חינוכית לא טובה, או כל אירוע טראומטי מפחיד אחר), ו/או,  סביבה משפחתית שיש בה קושי. מהנסיון שלי, למעט מספר מיקרים מצומצם, שבהם היתה טראומה, חרדה מתפתחת כתוצאה מבעיה בקשר, ביחסי הילד וההורים. משהו בקשר הזה מפריע לילד, לא מותאם לו באופן אופטימלי, וגורם לו להיות בחרדה. בטיפול, אני מנסה להבין ,אילו אספקטים בקשר בין הילד להורה, צריכים שינוי, תיקון.

לעיתים ילד מרגיש שלא מספיק פנויים אליו, פיסית ורגשית. לא תמיד שמים לב אליו כשהוא במצוקה, ועוזרים לו. למשל, הוא בוכה הרבה ולא מתפנים אליו, או מחכים שיפסיק "להתבכיין", או שכשהוא מבטא מצוקה (צועק, כועס), מענישים אותו, מתרחקים ממנו, כועסים עליו. אז, בהדרגה, נוצרת חרדה, שיש לה תפקיד חשוב בחיי הילד.

חרדה מאפשרת לילד:

להגזים סימפטומים עד כדי כך, שלא תהיה ברירה לסביבה, אלא לשים לב אליו, לעזור לו.

להיות מאוד דרוך לאיומים אפשריים, כך שיהיה מוכן בעצמו להתמודד איתם.

לקבל הרבה תמיכה מהסביבה, שאולי ללא החרדה, לא היה מקבל.

אם כך, חרדה עשויה "להועיל" (בתת מודע) לילד. בשביל להפחית אותה, צריך לעיתים, לעבוד עם הסביבה על מנת:

שתהיה יותר קשובה אליו, גם בלי הסימנים החרדתיים.

שתבין במדויק יותר את המצוקה שלו, ותתן לה להתבטא. שתכבד את מה שהוא מרגיש. ותקבל. (לא להגיד דברים כמו: זה לא מפחיד בכלל. או תפסיק כבר עם הבכי והצעקות האלה – אני לא יכולה לשמוע אותך יותר).

שתדע מה לעשות ואיך לעזור לילד (לא לפתור את הבעיות שלו במקומו, לא להקטין את הקשיים).

שתדע איך לקחת אותו מהמצב הנפשי הסוער למצב רגשי נוח יותר (טכניקות לויסות רגשי).

 

על נושאים אלה אנחנו עובדים בטיפול. פעמים רבות – כשהסביבה משתנה, ונעשית תומכת, מבינה, מקבלת ועוזרת יותר – החרדה נחלשת מאוד, והילד מתחזק.

ככל שהחרדה נחלשת, ילד מרגיש פנוי יותר לעסוק בענייניו. בתחום החברתי, הלימודי, האתגרי או כל מה שמעניין אותו. משאבים אנרגטיים רבים, שהיו עצורים בתוך החרדה, מתפנים כעת, לפעילות חקירתית, מהנה רגילה, של ילדים, ומאפשרת לו להצליח, להתחזק בתחומים שחשובים להתפתחותו.

 

 

× ווטסאפ
דילוג לתוכן